Stacks Image 12
Dispositie:

Hoofdwerk: Quintadeen 16', Prestant 8', Roerfluit 8', Viola di gamba 8', Octaaf 4', Spitsfluit 4', Quint 2 2/3', Octaaf 2', Mixtuur 4 st., Trompet 8' (horizontaal)
Borstwerk: Gedekt 8', Roerfluit 4', Prestant 2', Nachthoorn 2', Nasard 1 1/3',Scherp 3 st., Sesquialter 2 st., Dulciaan 8', Tremulant
Pedaal: Subbas 16', Prestant 8', Octaaf 4',Fagot 16', Trompet 8'
Koppelingen:H.W. - B.W., Ped. - H.W., Ped. - B.W.


met dank aan Henk Belder en Albert van Helden
.
.
In het archief van mijn vader vond ik de uitnodiging voor de ingebruikname van het orgel op vrijdag 10 december 1976.
Stacks Image 125
.
.
Albert van Helden, kerkorganist van de Gereformeerde Gemeente in Hendrik-Ido-Ambacht, vond bovendien nog het programma van de ingebruikname uit 1976 door Jacques van Oortmessen en stuurde ons dat toe.

Stacks Image 134
.
Het orgel is in 1990 is geherintoneerd. De heer van Helden schrijft daarover het volgende:
"Aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de Petrakerk vergroot met een galerij. Het Vierdag-orgel is toen geherintoneerd o.a. om een grotere draagkracht te krijgen. Ook werd de samenstelling van vulstemmen iets gewijzigd: de Mixtuur van het hoofdwerk werd in de bas 3 sterk door uitschakeling van het hoogste koor. Ditzelfde gebeurde bij de Scherp van het borstwerk. De Nasard van het borstwerk werd veranderd van 11/3 in 22/3. De beweegbare deurtjes van het borstwerk werden vastgezet. Tevens werd de winddruk iets verhoogd. Tot slot werd een horizontaal schot aangebracht tussen het borstwerk en de speeltafel om geluidsoverlast voor de organist te beperken.
Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door de orgelmakers Van Eeken en Van Buuren.
Na de werkzaamheden volgde een presentatie van het aangepaste orgel om zaterdag 24 november 1990 met een bespeling door Dick Sanderman en Bas de Vroome. In 1995 werd er nog een galerij toegevoegd aan de Petrakerk. Hierop is de intonatie van het orgel nog een keer enigszins aangepast.
De Petrakerk telt in de huidige vorm ruim 1300 zitplaatsen. Het orgel is eigenlijk te klein voor de kerk. Om zoveel mogelijk draagkracht te krijgen en om de mogelijkheden m.b.t. registratie te vergroten zijn de deuren van het borstwerk afgelopen winter weer beweegbaar gemaakt."

Hieronder het programmaboekje uit 1990 met de huidige dispositie.

Stacks Image 136
.
.
Eind 2018 wordt aan Flentrop Orgelbouw in Zaandam de opdracht gegeven voor een grote schoonmaakbeurt van het orgel en het uitvoeren van onderhoud. Helaas heeft het orgel tijdens de periode van onderhoud als gevolg van daklekkage ernstige waterschade opgelopen waardoor er uiteindelijk is besloten tot restauratie van het orgel. Omdat de prachtige Slavonisch eiken orgelkas aan de buitenzijde ook beschadigd was, moest noodgedwongen tot het dekkend schilderen daarvan worden overgegaan. Al ‘woekerend’ met de beschikbare ruimte zijn er uiteindelijk creatieve oplossingen bedacht die maken dat het orgel weer aan alle verwachtingen kan voldoen. Op de website van de kerk is een fotoreportage is zien van de restauratie: fotoreportage restauratie

Stacks Image 159

foto: Jan Teeuw

Petrakerk, Hendrik Ido Ambacht 1976