Stacks Image 114
Dispositie:

Registers: Prestant 8, Octaaf 4, Octaaf 2, Holpijp 8, Roerfluitmet dank aan Ds. Frederik-Jan Daane en Hans Brink
.
.
Ds. Frederik-Jan Daane, predikant van de protestantse kerk in Horebeke, stuurde mij deze documenten die de geschiedenis van het orgel fraai illustreren.
Het eerste document laat zien hoe de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk eind jaren 50 van de vorige eeuw ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan de prostestantse gemeente van St Maria Horebeke in België uitkoos om te ondersteunen bij de aanschaf van een nieuw orgel.
De commissie nam de helft van de kosten voor haar rekening en de andere helft werd door de gemeente zelf opgebracht. Onder meer dankzij de echtgenote van de toenmalige predikant, Ds. Germeraad, die lepeltjes verkocht met een afbeelding van het kerkje van de 'Geuzenhoek'.

Stacks Image 146
.
.
Het tweede document is een afbeelding van de offerte die mijn vader het kerkbestuur stuurde op 10 september voor een bedrag van 16.200 gulden. Op 19 september 1959 wordt dan besloten hem de opdracht te geven.
De oude orgelkast werd vakkundig gesloopt en verbrand. Eén van de gemeenteleden herinnert zich:
"ik zag dhr. Vierdag de oude orgelpijpen plattrappen. Het metaal heeft nog wat waarde, maar mocht niet teveel plaats innemen in de vrachtwagen. Maar een paar registers gaan netjes in kisten want ze zullen nog van pas komen. Er zijn in Nederland ook kerken met geldgebrek en zouden ons pijpwerk in dank aanvaarden."


De ventilator in plaats van een orgeltrapper was de meest opvallende vernieuwing.
Een geschil over de breedte van de balustrade (de deskundigen: alleen voor het orgel / de gemeenteleden: over de gehele breedte van de kerk) wordt uiteindelijk bijgelegd en in de zomer van 1961 wordt het orgel in gebruik genomen. Commissielid en organist van de St. Joriskerk in Amersfoort Willem Hülsmann, speelt het orgel in.
Stacks Image 152
.
.
Stacks Image 159
Protestantse Kerk, Horebeke(België) 1961