Stacks Image 12
Dispositie:

Quintadeen 16’, Prestant 8', Holpijp 8',Octaaf 4', Roerfluit 4', Octaaf 2', Mixtuur 1 1/3 IV, Trompet 8’
Pedaal: Bourdon 16 (transmissie Quintadeen 16')
Koppelingen: Pedaal - Manuaal


met dank aan Teun Groen
.
.
Teun Groen heeft ons gemeld dat de Kruiskerk in Eerbeek gerenoveerd is en op 8 februari 2009 weer in gebruik is genomen. Het orgel uit 1968 was in een dermate slechte staat dat restauratie te kostbaar werd en gezocht is naar een goede vervanging. Die is gevonden in het Vierdagorgel van de al enige tijd gesloten Ontmoetingskerk in Vries.
Het orgel van de Ontmoetingskerk is door de orgelbouwer Ide Boogaard uit Rijssen gedemonteerd en waar nodig gerenoveerd. Hij heeft de Trompet 8 vt. gedeeld in bas- en discant.


Dispositie:
Quintadeen 16’ B/D, bas eikenhout (als Bourdon) metaal (als Quintadeen), Prestant 8' C-F, eikenhout, rest metaal, vanaf G in het front, Roerfluit 8' B/D C-B eikenhout, rest metaal, Octaaf 4', Gedekt (fluit) 4' B/D, Quint (prestant) 2 2/3' B/D, Octaaf 2', Gemshoorn 2', Terts 1 3/5' D, Mixtuur 1 1/3 IV, Trompet 8’ B/D bekers roodkoper
Pedaal(klavieromvang C-f1): bourdon 16 (transmissie manuaal) Nevenregisters
Koppelingen: Pedaal - Manuaal Tremulant B/D= bascant en discant gedeeld. D= alleen discant
Stacks Image 129
.
De heer Groen ontdekte bovendien dat het oude orgel van de Kruiskerk in Eerbeek door Ide Boogaard ingenomen is en inmiddels geplaatst is in de Katholieke Liebfrauen Kirche in Sinsen-Marl, Duitsland. Het orgel is gerenoveerd en opnieuw geïntoneerd.

Stacks Image 142
Kruiskerk, Eerbeek 1968